Druiven beschermen

Naast de schimmels hebben wijngaarden ook last van vogels, wespen en fruitvliegjes. Om deze op een biologische wijze te bestrijden wordt er over de wijngaard meerdere netten gehangen. Dat is een flinke klus en dat aanbrengen doen we samen met de vrijwilligers.

Zo een net is al gauw 30 bij 30 meter en gaat over 12 rijen van de druivenstokken heen. Wat het extra spannend maakt is dat de druivenstokken op een helling van 30 graden staan. Het is altijd een hele gebeurtenis om samen met alle vrijwilligers met hun bezems het net over de bedrading heen te werken. Daarna wordt het net goed afgesloten met zandslurven, zodat de druiven optimaal beschermd zijn.

 

 

Naast de netten helpen de roofvogels ook bij de bescherming tegen de vogels die van de druiven komen snoepen. Inmiddels zijn er op het gebied van de wijngaard twee torenvalken gehuisvest. Voor hen staan er sinds deze zomer aan de zijkanten van de wijngaard twee torenvalknesten op 5 meter hoge palen. Het is de hoop dat daar volgend jaar nestjes in komen en er nog meer van deze mooie kleine valken bij gaan komen. Deze torenvalken gaan ons ook helpen op de wijngaard met de bestrijding van de woelmuis, die zich ook genesteld heeft in de grond onder de wijngaard.