URBAN VINEYARD

De Urban Vineyard Almere beoogt

De nieuwe bewoners in Oosterwold en de bestaande bewoners in Almere een instap in het collectief van de Urban Vineyard Almere aan te bieden. Deze Urban Vineyard levert na enkele jaren een of meerdere blends op van alle geteelde wijndruiven in de Almeerse tuinen en de stadslandbouwprojecten van Oosterwold. Voorgesteld wordt toe te werken naar aan een unieke witte Almere wijn of een rosé, dit alles in samenspraak met de wijngaardenier en ‘wijnproducent’ René Bliekendaal.

Beoogde deelnemers aan deze community zijn mensen die iets met druiventeelt of wijnbouw willen gaan doen en open staan om samen te werken, initiatieven aan elkaar te verbinden en gezamenlijk een Almeerse wijn te produceren. Individueel dragen de leden van de community Urban Vineyard Almere zorg voor hun eigen wijnstokken op hun terrein of in hun eigen tuin. Daarbij worden zij geadviseerd en ondersteund door de wijngaardenier en de vrijwilligers van de Stadswijngaard Hof van Almere. Kennisdeling maakt daar een belangrijk deel uit ten aanzien van de druiventeelt en wijnmakerij:  groeien, snoeien, gewasbescherming, metingen van zuren en suikers, het oogsten en verwijnen enzovoorts. Zij vormen een ‘learning community’ door het delen van ervaringen en ontwikkelen van ervaringskennis. Doelstelling is met elkaar een duurzame samenwerking te realiseren in de vorm van een community met een gemeenschappelijke gedeelde praktijk, namelijk de Urban Vineyard Almere. En een gezamenlijk doel, een collectief te vormen die een heerlijke witte wijn weet te produceren voor henzelf (equivalent van hun eigen opbrengt) en de Almeerse bewoners en bezoekers.

Daarnaast willen we met alle partijen bekijken of er een afzetgebied is voor de ‘restproducten’ na het verwijningsproces (schillen en pitten) en na de bladpluk (voorjaar), trosverwijdering (zomer) en houtsnoei (najaar). Te denken valt aan het maken van verjus, druivenpitolie, natuurleer gemaakt van de persresten en takkenbossen voor de BBQ.

Wil je de ontwikkelingen verder volgen: gaan dan naar de website van de Urban Vineyard Almere en schrijf je in op de nieuwsbrief