Snoeiwijze

Snoeiwijze en geleidingsmethode Hof van Almere

Wij hanteren op deze wijngaard de Guyot-snoeimethode. Deze methode is vernoemd naar Jules Guyot, een wijnboer die deze methode ontwikkeld heeft. De methode is redelijk gemakkelijk uit te voeren. De meeste wijngaarden in de wereld gebruiken deze methode.

Guyot snoei geeft een goede opbrengst omdat er met zoveel mogelijk jong en vruchtbaar hout wordt gewerkt waarop meeste vruchtbare ogen behouden blijven. Elk jaar worden de zijarmen, waar de vruchtdragende scheuten op ontstaan, vervangen. Op deze wijze blijft de zijarm van éenjarig hout waarop de vruchtbare scheuten zich kunnen ontwikkelen.

Al het tweejarige hout wordt weggesneden waardoor eventueel door schimmel aangetast hout weg valt. Er blijft echter weinig oud hout aan de wijnstok over waardoor er weinig reserves kunnen ontstaan. Dit heeft een iets nadelige invloed op de kwaliteit

De zijarmen worden ‘vlak’ of gebogen aangebonden op de metalen steundraden. De ogen lopen in de lente uit en geven een nieuwe vruchtscheut waarop de druiven zich ontwikkelen. Sommige ogen geven twee scheuten waarvan de zwakste in een vroeg stadium verwijderd wordt.