Aankomende oogsten

De oogstperiode staat weer voor de deur. Door de droogte en de hitte heeft de wijngaard weinig last  gehad van de gevreesde meeldauwaantastingen. De druivenstokken zijn mooi gegroeid en het loofwand ziet er fris en groen uit. De druiventrossen ontwikkelen zich mooi, zijn groter dan vorige jaren en rijpen wat sneller dan we gewend zijn. We liggen daarmee voor op de gemiddelde rijping in de afgelopen jaren. Met dit weer laten we de druiven zo lang mogelijk hangen totdat we een mooie rijpheid/zuur/suikerbalans hebben. 

Dat betekent voor de inschatting van de oogstmomenten voor de Rondo en Cabernet Cortis dat die oogst valt op zaterdag 17 of 24  september. De Johanitteroogst volgt waarschijnlijk op zaterdag 8 of 15 oktober. Van de Solaris hebben we maar een beperkt aantal druivenstokken. We verwachten die druiven op een vrijdagmiddag met de vrijwilligersgroep half september te oogsten. Natuurlijk is alles onder voorbehoud. Zoals met alles in de wijngaard handelen we naar bevinden, afhankelijk van de weersomstandigheden de komende weken en vlak voor de oogst. We houden eenieder daarvan op de hoogte via de website en een nieuwsflits. 

 

Ook de wespen en de suzukii vlieg hebben ontdekt dat de druiven rijpen. We hebben half jullie dan ook weer de netten over de Rondo, Cabernet Cortis en Solaris gehangen. De Johanitter heeft geen net nodig. Een witte druif is minder aantrekkelijk voor de suzukii en in deze periode ook nog niet rijp genoeg.