Duurzaam

Onze wijnen zijn ‘natuurwijnen’ die  puur en zuiver zijn en  die zijn gemaakt van de beste  druiven die onbespoten zijn en op  ‘schone’ grond groeien. We werken met bezieling, passie, en ambitie te werken in een  inspirerende omgeving met fijne mensen. Alleen de beste druiven worden gebruikt voor de wijn, de rendementen zijn daardoor soms wat laag,. Plukken gebeurt met de hand, druif voor druif, stok voor stok, op het moment dat de druif zijn optimale rijping heeft bereikt. Om het loofwand zo gezond mogelijk te houden doen we aan ‘loofwandbeheer’ Dat wilt zeggen dat  zon en wind goed door de wijngaard zijn drogende en groeizame hun rol kunnen spelen. Onze snoeimethode is duurzaam en wordt de ‘zachte snoei’ genoemd. 

Om de bodem gezond te maken en te houden, zorgen we ervoor dat het bodem leven zich goed ontwikkelt. We ploegen niet, rijden niet met zware machines rond, we brengen de schillen en het verhakselde snoeisel weer terug in de wijngaard om zo meer evenwicht in de schimmelcultuur onder en boven grond te realiseren. Op die manier proberen we schadelijke schimmels wat in toom te houden

Ook boven de grond moet het klimaat goed zijn. We proberen met de aanplant van planten- en bloemenmengsel de wijngaard aantrekkelijk te laten zin voor mensen maar ook voor bijvoorbeeld een diversiteit aan  insecten en vlinders. Rondom de wijngaard hebben we een hazelaarhaag aangelegd en een takkenhaag voor het kleiner gedierte aangelegd.

Een torenvalknest moet de muizenpopulatie in toom houden en de buizerds houden de spreeuwen goed uit de wijngaard. 

Bij de uitbreiding van de wijngaard gebruiken we zoveel mogelijk duurzame en natuurlijke materialen. We bouwen bijvoorbeeld een loofwand met bamboe.

Al onze  ‘restproducten’ hebben een bestemming.  Het snoeisel gaat terug de wijngaard in, van bladeren maken we dolma’s, van de trosdunning  maken we verjus, van de schillen maken we grappa en worden ook gebruikt bij het maken van bieren

We hebben hiermee een fijne wijngaard om in te vertoeven. We lopen wel af en Zijn daarmee onze wijn biologische of organisch? We vinden het niet nodig om dit via certificaten aan te tonen. U kunt het zelf zien en beleven door te komen kijken en te proeven. We maken mooie natuurzuivere wijnen in een mooie natuurlijke omgeving.