oosterwoldmetlogo (2)
_DSF3500
Beste vrienden van de wijngaard,
U zult het ook wel ervaren hebben, we hebben een bijzonder jaar tot nu toe. En dan hebben we het niet alleen over Corona. Dan hebben we het ook over het weer en alle effecten daarvan op de natuur, land- en tuinbouw en natuurlijk ook over de invloed van het weer op de ontwikkelingen in de wijngaard. In deze Nieuwsbrief schetsen we een aantal effecten van het weer op de wijngaard en daarmee ook de te verwachte activiteiten deze weken. En daarmee doelen we op de oogst, de Druivenpluk van 2021.
Gedurende dit jaar is ons vaak de vraag gesteld of we een goed wijnjaar hebben of gaan krijgen. In de loop van het jaar hebben we daar verschillende antwoorden op gegeven, afhankelijk van onze perspectieven.

Een prachtige plek om te delen
Bij ons staat het creëren van een mooie plek om van te genieten, om in te werken en om bezoekers te ontvangen centraal. De beleving van de wijngaard op deze locatie, de bloemenbedden, de passie van de vrijwilligers en het resultaat van onze inzet in de wijngaard met de wijnen willen we graag met een groot publiek delen. En dat is gelukt. In vier Open Dagen en Pachtersdagen hebben we dit jaar ongeveer 350 bezoekers ontvangen. Daarnaast hebben we vele malen bezoekers met arrangementen op de wijngaard gehad. Met de uitgesproken waardering voor de wijngaard, de unieke plek en het enthousiasme van onze gastheren, gastvrouwen en gidsen maakten deze ontmoetingen op de wijngaard tot een groot succes. Daarmee kijken we terug op een heel mooi wijngaard-seizoen 2021.

De uitdagingen door het weer
We waren in het begin van dit jaar blij met een zachte winter en een vroeg voorjaar. De Rondo en de Solaris lopen dan al vroeg uit en hebben daarmee potentieel een lang groeiseizoen. Een goede start dus. Helaas hebben we na deze vroege start een koude periode met enkele stevige nachtvorsten gehad. De groei kreeg een flinke tegenslag en de Rondo heeft forse vorstschade opgelopen. Met een lagere opbrengst tot gevolg. We hebben hierna het loofwandbeheer aangepast om te zorgen dat we alsnog een redelijk oogst krijgen met mooi kwaliteit.

Ook hebben we gedurende de zomerperiode veel langdurige harde regens gehad die samenvielen met warme periodes. Ideaal voor de ontwikkeling van schimmels in de wijngaard. Ondanks het feit dat we schimmeltolerante druivenrassen hebben was dit toch te veel van het goede en is er veel schade aan druiventrossen en op het bladerdek ontstaan. Als werkers in een biologische wijngaard heb je dan een aardige uitdaging en vooral ook incasseringsvermogen, werklust en creativiteit nodig. We hebben wat dat betreft dus een spannend, leerzaam en intensief jaar achter de rug. De wijngaard is uiteindelijk wel wat gehavend de oogstperiode in gegaan.

De opwinding in de oogstperiode
De bijzondere weersomstandigheden hebben een flinke impact op de rijping van de druiven. Het meest ideale oogstmoment is het moment waarbij zuren, suikers en rijpheid van de bes optimaal in verhouding zijn. Dat zit er dit jaar niet in. Door de temperatuurwisselingen dreigden we de Cabernet Cortis te verliezen aan lamstelligheid. Dat betekent het versneld verhouten van de trossteeltjes en vervolgens het indrogen van de druiven. In plaats van met een grote groep pachters de Cabernet Cortis, samen met de Rondo, te oogsten hebben we dit jaar deze kleine oogst met de vrijwilligers in amper een uurtje gerealiseerd. Zo hebben we ook de Solaris tijdig moeten oogsten. Beide oogsten zijn wat betreft volume aanzienlijk minder dan vorige jaren maar we gaan er weer een mooi wijn van maken.

De komende Druivenpluk
Ook de rijping van de Rondo en Johanniter gaan anders dan in andere jaren.

De Rondo is ca 2 a 3 weken later in zijn ontwikkeling door de vertraging in het voorjaar. Normaal oogsten we de Rondo, en meestal samen met de Cabernet Cortis, halverwege in september. Maar pas nu is de Rondo mooi wat betreft rijpheid en de balans in zuren en suikers. We hebben besloten deze druif aanstaande vrijdag 1 oktober te oogsten met onze vrijwilligers. Juist de dag die een beetje droog lijkt te gaan worden. De oogst van de Rondo is maar 10 rijen en te weinig om er met alle pachters een Oogstfeest van te maken. Daarnaast zijn er momenteel op de locatie Braambergen door de weeks toegangsbeperkingen wegens grondverzet met zwaar materieel, waardoor we uitsluitend binnen tijdslots en zeer beperkt mensen voor deze vrijdag kunnen uitnodigen. Onze excuses hiervoor.

De Johanniter heeft, ondanks de schimmeltolerantie van deze druif, dit jaar veel druiventrossen en bladeren aan de valse meeldauw verloren. We hebben dat met het loofwandbeheer goed kunnen opgevangen en gaan waarschijnlijk een mooie oogst krijgen met wel minder volume. In dit najaar met het huidige weer is het geheel onvoorspelbaar wanneer we kunnen oogsten.

We hopen de Johanniter in periode van 11 en 24 oktober (Herfstvakantie) te gaan oogsten. Daar willen we met de pachters wel een bescheiden oogstfeest van proberen te maken. We nodigen hen daar dan voor uit.

We houden u op de hoogte van de oogstontwikkelingen.
Hartelijke groet,
Els en René Bliekendaal
Email Marketing Powered by MailPoet