oosterwoldmetlogo (2)
b041a559-fbff-408b-8b7f-17f0a97b47a1
2020: een bijzonder jaar en dat is het!
Deze week ronden wij samen met de vrijwilligers het kalenderjaar en het wijnseizoen 2020 af. Het is een bijzonder jaar geworden. Allereerst vierden wij op 2 mei 2020 ons 10 jarig jubileum van onze stadswijngaard en daarmee het al 10 jaar verzorgen van deze wijngaard en het maken van lekkere wijnen. Tevens heeft Corona dit jaar de spelregels bepaald en ons ook nieuwe wegen doen inslaan. Normaal gesproken start het wijnseizoen zo rond medio maart met de snoei in het voorjaar en dat kon dit jaar dus niet. Andere jaren bottelden we de witte en rosé-wijnen in mei en ook dat kon niet, omdat we bij het bottelen en etiketteren altijd met veel mensen samenwerken. Gelukkig was de situatie in juni een stuk beter en hebben we de wijnen in enkele botteldagen in de fles gekregen. Aansluitend hebben we de Pachtersdag georganiseerd waarbij de pachters de wijnen van hun (lopend) pachtcontract konden ophalen en tegelijk de wijngaard konden bezoeken.
3ec3cd25-e642-4bbb-836b-dc27f7177d30
Vier Open Dagen in 2020
Het zomerseizoen heeft ons dit jaar ook nieuwe mogelijkheden geboden. Juist omdat reizen naar het buitenland werd afgeraden hebben we extra Open Dagen ingelast. Deze zomer hebben we elke 4 weken een Open Dag georganiseerd conform de coronamaatregelen. Dat betekende dat we niet meer dan 30 volwassenen per tijdslot (3 tijdsloten per middag) wilden ontvangen. Daarvoor hebben we de website aangepast voor de aanmelding en de juiste gegevensregistratie van bezoekers. Met de hulp van onze vrijwilligers hebben we per Open Dag ongeveer 100 mensen (inclusief kinderen) kunnen rondleiden op de wijngaard. Daarnaast konden de bezoekers workshops over de geschiedenis van de wijn en wijnproeven meemaken en werden ze verrast met onze eerste Almeerse Bruiswijn. Deze zomer werkte goed mee en het was daarmee een zonnig genieten voor velen. We denken erover ook voor volgende jaar deze werkwijze in de zomer voort te zetten.
Arrangementen op de wijngaard
Vorige jaren hebben we een beperkt aantal arrangementen op de wijngaard gehad. Dit jaar kregen we al vroeg meerdere verzoeken om arrangementen uit te voeren en dat past niet goed bij onze andere drukke business. En dan is het bijzonder fijn dat de vrijwilligers Bert en Natalia Demers de verzorging van deze arrangementen hebben opgepakt vanuit hun bedrijf Fine Flavours Almere. Daarmee werd deze bezoekers ook de mogelijkheid geboden om naast de rondleidingen en de proeverij van de wijnen ook van exclusieve hapjes te genieten. Op deze wijze werken we wij samen om zoveel mogelijk Almeerders te laten genieten van de wijngaard en de wijnen die geproduceerd worden. En daar gaan we volgend jaar mee verder. Bekijk de website voor meer informatie over deze arrangementen.
8cfc8081-47a1-4b86-b3ff-99c5a0cd4f3b
Wijnproductie door de Stadswijngaard Hof van Almere
De pluk van het najaar 2019 heeft na het bottelen in juni 2020 ongeveer 700 flessen Johanniter, 210 flessen Solaris, 350 flessen Rondo Rosé en 325 flessen Cabernet Cortis Rosé opgeleverd. Het merendeel van deze wijnen gaat naar onze pachters. Op de Open Dagen hebben de pachters en bezoekers kunnen genieten van de bruiswijn die René heeft kunnen maken van de royale opbrengst van de Johanniter. Deze wijn was niet te koop in de fles, maar wel uit te schenken op de wijngaard. Dit jaar hebben we naast de uitlevering van onze wijnen aan de VVV-Almere en de Wijnkelder Almere ook Almeerse wijnen via de Almeerse Weelde en sinds dit najaar ook via de Odin-winkel in Oosterwold verkocht. Net als andere jaren is nu tegen de Kerst onze voorraad van de wijnen 2019 uitverkocht.
9a4862cf-1aec-4904-9399-312df83b7b37
De druivenoogst van 2020
Deze zomer hebben we prachtige lange warme periodes gehad die doen denken aan Franse zomers. Op de wijngaard was het dan ook heerlijk vertoeven. Echter, het najaar kende langere perioden van regen, met als gevolg dat de afrijping van de druiven wat te wensen overliet. Dit najaar had daarmee een minder gunstige bijdrage aan een optimaal zuur- en suikergehalte in de druiven. De druiven zijn in meerdere Plukdagen geoogst en op de wijngaard ontsteeld en geperst. We hebben momenteel bij benadering 575 liter Johanniter, 200 liter Solaris, 500 liter Rondo Rosé en 300 liter Cabernet Cortis Rosé in onze wijnkeet in Almere Buiten te rijpen. Naar verwachting gaan we deze wijnen in april en mei weer bottelen. De pachters kunnen dan in de loop van mei een uitnodiging voor de eerste Pachtersdag 2021 verwachten.
Eindejaars aanbod 2020: Almarnac en Almeers Fluweel van het Hof van Almere
Naast de wijnproductie levert de wijngaard ook heerlijke destillaten op die worden gemaakt door De Kleine Destilleerderij in Zeewolde van onze eigen druiven en wijnen. Ook dit jaar hebben we weer een heerlijk grappa-destillaat gemaakt van de druivenpulp van de Solaris. Deze grappa is zo zacht dat zij van de proevers de naam Almeers Fluweel heeft meegekregen. De Almarnac is een destillaat van de rode Cabernet Cortis, een wijn die als wijn te sterk in de tanines zat om lekker te drinken. Als destillaat is het een hele goed armagnac-gelijkende product van De Stadswijngaard Almere geworden. Beide destillaten zijn voor €14,95 te koop en op te halen bij onze Verwijnerij in Almere Buiten. Bestellingen kunnen telefonisch (06 43 58 25 55) en via de mail (info@hofvanalmere.nl) doorgegeven worden.
Urban Vineyard Almere
De Stadswijngaard Almere en de wijngaardenier en ‘wijnproducent’ René Bliekendaal zijn dit jaar van start gegaan met een initiatief om van alle geteelde wijndruiven in de Almeerse tuinen en de stadslandbouwprojecten van Oosterwold in gezamelijkheid tot een Almeerse Wijn te komen. Dit najaar zijn ongeveer 35 mensen lid geworden van dit collectief onder de noemer Urban Vineyard Almere. Een deel van deze leden is al van start gegaan met een eigen wijngaard of is voornemens hun wijngaard aankomend jaar aan te gaan planten. Aan die leden wordt een wijngaardenierscursus aangeboden, die medio maart 2021 van start gaat en loopt over het hele wijnseizoen en loopt over het hele wijnseizoen tot en met november. De cursus wordt deels via een online-platform en deels fysiek op de Stadwijngaard Hof van Almere aangeboden. Informatie over lidmaatschap in het collectief Urban Vineyard Almere of deelname aan de Wijngaardenierscursus 2021 is te vinden op de website.

0c24f2cf-af13-45c3-966c-2686e430cf03
Ontwikkelingen bij Braambergen en het paviljoen De Wijnschuur
De locatie-eigenaar Afvalzorg, tevens beheerder van de locatie Braambergen waar de Stadswijngaard Hof van Almere gelegen is, heeft met de Gemeente Almere en Provincie Flevoland grootse plannen met de locatie. Daarvoor zal eerst de huidige activiteit van de vuiloverslag beëindigd moeten worden. De huidige plannen zijn erop gericht dat dat aankomende jaar gaat gebeuren. Dan komt de locatie vrij voor nieuwe plannen en voor het zonnecel-park dat op de heuvels komt te liggen. Ook wordt er op de heuvel van de wijngaard een mooie voorziening gebouwd onder de noemer De Wijnschuur. In dit wijnpaviljoen kunnen bijeenkomsten worden georganiseerd en het zal tevens dienen voor opslag van materieel en materialen van de wijngaard. Het architectenbureau Arc2 Architecten heeft een prachtige impressie van wat mogelijk is gemaakt, zie de foto’s.
bd629565-596f-49a3-97b9-2d63f59dec86
Bewerk dit om tekst in te voegen.
Logo_wijngaard_hof_van_almere
Een goed Kerst en een gezonde jaarwisseling toegewenst. Tot volgend jaar! Els en René Bliekendaal