Het oogstseizoen 2024 komt eraan!

oosterwoldmetlogo (2)
_DSF3500
De zomer is bijna voorbij en daarmee komt de oogstperiode in zicht. Het is dan ook weer tijd om u over de wijngaard en de komende activiteiten te informeren.

In deze nieuwsbrief treft u aan:

  • Oogsten 2024
  • Opbrengst oogst 2024
  • Wijngaardseizoen 2023
  • Bottelen 2024
  • Wijnproeverij met amuses
  • Samenwerking met de Aeres Hogeschool.

Wijngaardseizoen 2024

We hebben allemaal ervaren dat de eerste helft van 2024 lange periodes van veel regens bracht. Dit, tezamen met nachtvorst, slagregens en later in het seizoen klamme (warme en natte) weersomstandigheden hebben dit jaar grote invloed gehad in de wijngaard. Zo lees ik in de nieuwsbrieven van mijn collega-wijngaardeniers dat de langdurige natte periodes met zware slagregens ook bij hen tot misbloei hebben geleid met daardoor schade bij de vruchtvorming van de druiventrossen.

Ook de langdurige vochtige en warme periodes hebben de planten geen goed gedaan. We hebben door deze omstandigheden wel een minder rijke oogst dan vorig jaar. De opbrengst verschilt per druivensoort, dit jaar hebben vooral de Solaris en de Johanniter te lijden gehad van het weer. De hele kleine oogst van de Solaris is dan ook alvast veilig gesteld en zit in een vat te gisten. Helaas heeft de Johanniter het dit jaar ook moeilijk. De stokken zijn al in de herfststand terwijl het nog te vroeg is om de druiven te oogsten. We verwachten een matige oogst in de eerste helft van oktober.
Ondanks dit maken de Rondo en Cabernet Cortis een mooie eindsprint. We verwachten daar eind september wel een redelijk oogst van.

Oogsten in 2024

Na een spannend seizoen met late vorst, veel harde regens en een langdurig nat voorjaar zien we in de wijngaard nu toch de druiventrossen afrijpen. Ook de trossen van de Rondo en Cabernet Cortis rijpen deze laatste weken mooi af. Omdat de druivenstokken dit jaar veel te verduren hebben gekregen, oogsten wij het liefst zo laat mogelijk. We geven de druiven alle tijd om zo rijp mogelijk te worden. Met de huidige weersvoorspelling plannen we de oogst van de Rondo en Cabernet Cortis op zondag 29 september 2024. Inloop is vanaf 12.30 uur en we starten rond 13.00 uur met de pluk. De druiven worden direct ontsteeld en daarna geperst op de wijngaard. Wij eindigen als we klaar zijn aan het einde van de middag.
Heb je zin om mee te doen? We hebben nog plaats voor een paar plukkers. Meld je dan aan voor ons oogstfeest voor de 29ste september via onze website met deze link.

Open dagen 2024

In deze zomerperiode hebben we op 9 juni en 13 juli onze open dagen op de wijngaard gehad voor iedereen die belangstelling had voor de wijngaard en voor onze wijnen. We hebben op deze open dagen beide keren rond de 70 bezoekers ontvangen. Op 8 juni was een speciale Pachtersdag georganiseerd voor de pachters, met rondleidingen, proeverij en de gelegenheid de pachtwijnen op te halen. Ondanks het juist op deze dagen wat tegenvallend weer, hebben we weer een groot aantal pachters ontmoet, leuke gesprekken gehad en natuurlijk genoten van de net gebottelde wijnen. Met de fijne medewerking van de vrijwilligers zijn het leuke vrolijke dagen geworden met fijne ontmoetingen. En we vinden het heel bijzonder dat de wijngaard voor sommige bezoekers echt een grote verrassing blijkt te zijn. En dat het bezoek aan de wijngaard voor hen een geweldige lokale belevenis is, na 14 jaar dat de Stadswijngaard Hof van Almere bestaat.

Wijnen van de oogst najaar 2023

Vorig jaar hebben we een goed wijnseizoen gehad met een mooie opbrengst. Ondanks de weersomstandigheden met grote variaties in temperaturen en veel regens in het najaar hadden we een lang seizoen met mooi weer. De druiven hebben zich mooi ontwikkeld en eigenlijk zat alles bij alle druivensoorten mee. De oogsten waren er dan ook naar. We hebben uiteindelijk 570 liter Rondo (Avondrood), 350 liter Cabernet Cortis (Ochtendgloren), 980 liter Johanniter (Zomerfris) en 280 liter Solaris (Zonneschijn) geoogst met een hele mooie kwaliteit. Bij elkaar uiteindelijk ruim 2500 flessen wijn. Alle pachters hebben dan ook hun volledige pachtpakketten ontvangen. We hebben onze wijnen kunnen leveren aan de VVV Almere, Almeerse Weelde, aan theatergroepen die speelden in Almere met vooraf een diner voor hun gasten en aan de bezoekers op onze open dagen. En we hebben dit jaar voor het eerst ook voldoende voorraad aangelegd voor het komende seizoen.

Bottelen 2024

De royale opbrengst van de druivenoogst in het najaar van 2023 was zo groot dat we deze in twee volle dagen hebben gebotteld. Met de vaste vrijwilligers van de wijngaard hebben we eerst de helft van alle vier de wijnen gebotteld op 3 mei en op 23 augustus hebben we de tweede botteldag gehouden. Bij elkaar zijn er handmatig 2500 flessen wijn gebotteld. Zoals altijd is dat weer een gezellig bottelfeest waarin we samen een enorme hoeveel werk verzetten. Van flessen spoelen, flessen vullen en kurken, schoonmaken, capsule erop en uiteindelijk het etiket erop. Elke handeling is handwerk, elke fles wordt wel 6 x in de hand genomen voordat deze naar de opslag gaat.

Wijnarrangementen op de Wijngaard

Ook dit jaar hebben we weer gasten mogen verwelkomen voor een wijnarrangement op de wijngaard met als gastheer en gastdame Bert en Natalia Demers
De reacties van onze bezoekers zijn bijzonder positief. Veel gasten zijn aangenaam verrast door deze "verborgen schat" in Almere en waarderen de prachtige, groene omgeving middenin de stad. We horen opmerkingen zoals "Het voelt alsof ik op vakantie ben" en "Ik had veel verwacht, maar dit niet". Onze wijnen worden geprezen om hun hoge kwaliteit en unieke smaken, en de daar op afgestemde amuses zijn eveneens goed ontvangen. Gasten ervaren het als een verrassing hoe de combinatie van wijn en amuse de smaakbeleving kan versterken: soms blijkt 1 plus 1 inderdaad meer dan 2!
Hoewel het seizoen op de wijngaard ten einde loopt, zijn er volgend seizoen weer volop mogelijkheden voor zo'n ervaring.

Samenwerking met de Aeres Hogeschool.

Met grote regelmaat melden zich bij ons studenten van de Aeres hogeschool met de vraag of zij projecten op onze wijngaard mogen uitvoeren. Soms gaat een onderzoekje over de grondkwaliteit en het uitstromen van voedingsstoffen. Dit studiejaar hebben twee studentes van Aeres hogeschool een onderzoek gedaan naar hoe we op de wijngaard eventuele plagen in toom kunnen houden. De studenten hebben zich geconcentreerd op de galmijt die het blad van de druiven aantast. Ze hebben een mooi advies gemaakt voor het aanplanten van allerlei gewassen die de galmijt helpen bestrijden. Daar gaan we zeker werk van maken. (lees meer)
Email Marketing Powered by MailPoet