Onze druivensoorten

De Rondo is een uit TsjechiĆ« afkomstige druif. Zij heeft een goede resistentie tegen schimmels. De Rondo is een sterk groeiende druif met een hangende groeiwijze. Hierdoor is deze druif bewerkelijk bij guyotsnoei. De Rondo loopt vroeg in het voorjaar uit, geeft veel blad en dieven waardoor deze druif wat bewerkelijk is in de zomer. Dit vroeg uitlopen geeft een vroege bloei en dus vroege rijping. Half september zijn de bessen goed rijp en kunnen geplukt worden, liefst voordat de vogels de rijpe bessen ontdekt hebben. De opbrengst is hoog en de bessen zijn middelgroot. Een groot aantal trossen wordt dan ook in het voorjaar gesnoeid. De bessen zijn geschikt als zoete tafeldruif. De wijn van deze druif is donkerrood met een goed fruitig boeket en heeft bourgogne karakter. De wijn is snel drinkbaar. Nadeel is dat de druiven door hun dunne schil kwetsbaar zijn voor beschadigingen.

De Solaris is in Duitsland gekweekt. Zij is een moderne witte druif met een hoge resistentie tegen valse meeldauw. De bladeren zijn groot en leerachtig. De trossen zijn middelgroot met middelgrote druiven en hebben een neutrale smaak. Lekker om gewoon te eten en voor een stevige witte wijn. De Solaris is een sterke groeier waardoor er elk jaar lange uitlopers ontstaan. Een bewerkelijk druif dus.
Het suikergehalte kan gemakkelijk oplopen tot boven de 120 Oechsle (goed voor meer dan 15% alcohol) , terwijl het zuur goed blijft (rond de 8 gram/l). De wijn heeft een behoorlijke body en mooi aroma. Kan zeer goed gebruikt worden voor het maken van een dessertwijn, maar is ook zeer geschikt geschikt om te mengen met andere witte wijnen. Het ras is zeer vroeg rijp en dus zeer gewild bij vogels en wespen. De druif is uitstekend bestand tegen nachtvorst. Al met al een mooie druif in ons koele klimaat.


De Cabernet Cortis
 is een hybride blauw druivenras uit Duitsland met een hoge schimmeltolerantie. Het heeft de kenmerken van de internationaal bekende Cabernet Sauvignon. De Cabernet Cortis rijpt ruim drie weken eerder af. De wijnen zijn vol, dieprood en tanninerijk en worden het liefst op eikenhout opgevoed. De druif is redelijk goed tegen vorst bestand en ontwikkelt zich mooi met weinig zonuren. De druif loopt al vroeg uit, ongeveer half april. Uitstekend geschikt voor ons klimaat. De bladeren zijn van gemiddelde grootte, sterk groen gekleurd. De groei is mooi recht. De trosvorm is langgerekt en cilindrisch, gelijkend op Cabernet Sauvignon De druiven zijn middelgroot. Een mooie druif die niet al te bewerkelijk is.

De Johanniter, met als voorouders onder andere de Riesling en de Pinot Gris, is tot nu toe eigenlijk de onbetwiste topdruif als het gaat om nieuwe, schimmeltolerante soorten voor witte wijn. De Johanniter druif geeft een krachtige, frisse  en fruitige wijn. Het lijkt in veel opzichten op de Riesling, maar loopt eerder uit, bloeit eerder en rijpt (half oktober) eerder af. De stokken zijn rechtop groeiend. De bladeren zijn van middelmatige grootte, met een blaarvormige oppervlaktestructuur. De druiven zijn van middelmatige grootte en compacter in vergelijking met Riesling druiven, maar langer. De opbrengst is iets groter dan bij de Riesling. Een veelbelovende keuze dus.
De druiven zijn van middelmatige grootte en compacter in vergelijking met Riesling druiven, maar langer. De opbrengst is iets groter dan bij de Riesling. Een veelbelovende keuze dus.